ANASAYFA > HABERLER > BALIKESİR’DE 200 İTFAİYECİ BİLGİLENDİRME TOPLANTISINA KATILDI

BALIKESİR’DE 200 İTFAİYECİ BİLGİLENDİRME TOPLANTISINA KATILDI

05.04.2013

Balıkesir Belediye İtfaiye Müdürlüğü tarafından “Büyükşehir Belediyesi`nde İtfaiye Teşkilatı`nın Yeniden Yapılanması” konulu bir bilgilendirme toplantısı düzenlendi.

Karesi Toplantı Salonu`nda yapılan ve sabah saatlerinde gerçekleşen toplantıya, Balıkesir Belediye İtfaiye personelinin yanısıra ilimize bağlı 45 ilçe ve belde belediye itfaiyelerinin yönetici ve personeli katıldı. Toplantıya konuşmacı olarak, Bursa Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanı Orhan Doğan katılırken, Balıkesir Belediye İtfaiye Müdürü Vehbi Yörük de müdürlüğünün faaliyetleri ile ilgili görsel bir sunumda bulundu.
Balıkesir Belediye Başkan Yardımcısı Ali Öztozlu ve Manisa Belediyesi İtfaiye Müdürü Ali Gül`ün de izlediği ve yaklaşık 200 kişinin katıldığı toplantıda ilk sözü alan ve müdürlüğünün faaliyetlerive uygulamaları ile ilgili görsel bir sunumda bulunan Balıkesir Belediye İtfaiye Müdürü Vehbi Yörük, sunumunda; Balıkesir Belediye İtfaiyesi`nin tarihçesi, teşkilat şeması ve organizasyonu, kullanılmakta olan araç ve ekipmanlar, faaliyet alanları ile faaliyetlerinden örneklere yer verdi. İtfaiye Müdürü Yörük şunları söyledi: “İtfaiye merkezimiz, Balıkesir`de merkezi bir noktada bulunuyor. İtfaiye binamızın tek eksiği var, o da sportif faaliyetlerimizi yapabileceğimiz bir bahçemizin olmayışıdır. Sürekli olarak olaylara ve yangınlara müdahale eden itfaiye erlerinin spor yaparak kendilerini hazır hissetmeleri önemlidir. İtfaiyemizin şu anda 78 personeli var. Ayrıca 4 merdivenli araç, 9 arozöz, 2 aks aracı, 1 su altı kurtarma aracı, 1 eğitim ve 3 hizmet aracı bulunuyor. İtfaiyemizin merkezi bir alanda olması sebebiyle şehir içinde olan yangınlara bu sayede çok kısa sürede müdahale edebiliyoruz. Ancak merkez köylerle beraber 339 bin kişinin yaşadığı Balıkesir, her geçen gün büyüyor. Yeni bina yapımları ile birlikte yeni yerleşim alanları oluşuyor. Bu konuda ne yapılabilir diye düşündük ve 2012 yılında bazı uygulamalara imza attık. Yangınlara daha kısa sürede müdahale edebilmek adına ilk olarak mobil itfaiye uygulamasına gittik. Yaz aylarında ot yangınlarının sıkça görüldüğü Çamlık Atatepe`de bir aracımız nöbet tutuyordu. Bunun da sonucunu kısa sürede aldık. Her yıl onlarca ot yangının çıktığı Çamlık bölgesinde 2012 yılının yaz aylarında yalnızca üç yangın oldu. Bunun üzerine ilk müfrezemizi kurma kararı aldık ve Atatepe müfrezesini kurduk. Uygulamalar sonucunda buradaki yangınlara bir dakika gibi kısa süre içinde müdahale etmeyi başardık. Bu olumlu sonucun ardından Yenimahalle TOKİ konutlarına da yakın olan bir alanda ikinci müfrezemizi kurma kararı aldık. Kısmet olursa Haziran ayında buranın açılışını gerçekleştireceğiz” diye konuştu.
Şehir merkezindeki yangına müdahale sürelerinin ortalama 5,5 dakika olduğunu kaydeden Yörük, bu sürenin yakın köylerle birlikte ortalama 6,9 dakika olduğunu belirterek, kurulan noktalarla civardaki yangın sayısında ve yangına müdahale sürelerinde çok belirgin azalmalar meydana geldiğine dikkat çekti. Vehbi Yörük, Mayıs ayında açacakları İtfaiye Eğitim Alanı`nın devreye girmesiyle eğitim düzeyi daha yüksek bir personelle hizmet vereceklerini dile getirdi. Balıkesir Belediye İtfaiyesi olarak eğitime önem verdiklerini kaydeden Balıkesir İtfaiye Müdürü Vehbi Yörük, itfaiye personelinin pratik olarak eğitim gerçekleştirmesi adına itfaiye eğitim sahası yapma kararı aldıklarını söyledi. Eğitim sahası hakkında detaylı bilgiler veren Müdür Yörük,“İtfaiye eğitim alanımız, 10 bin metrekare üzerine kurulu bir alan. Ülkemizin İzmir, Kocaeli, İstanbul, Diyarbakır ve Denizli`den sonra 6. eğitim sahası olma özelliği taşıyor. Diyarbakır ve Denizli`deki eğitim alanlarını inceledik ve biz de alanımızı buna göre tasarladık. Alanımızda bulunan platformda, yangında duman tahliyesi, insanların kurtarılması gibi çalışmalar yapabiliyoruz. Ayrıca `flashover` diye tabir ettiğimiz bir yapımız var. Bu yapımızda, yangında meydana gelen patlamalar karşısında itfaiye erlerimiz çalışmalarını yapabiliyor. Bunun yanındaki bölümde ise, trafik kazalarında yaralıları kurtarma eğitimi gerçekleştiriliyor. Ayrıca, İtfaiye erlerimizin performansı için oluşturduğumuz bir Pentatlon Alanı var. Balıkesir, bildiğiniz üzere birinci derece deprem bölgesi ve biz, eğitim alanımıza bir de enkaz alanı yaptık. Enkazdan yaralı kurtarma konusundaki eğitimlerde bu alandan sadece biz değil, ilimizde bulunan diğer arama kurtarma ekipleri de faydalanabilecek”dedi.
Müdürlüğünde, katıldıkları kursları başarıyla tamamlayarak sertifika alan 67 gönüllü itfaiyecinin bulunduğunu da dile getiren Vehbi Yörük, bunların gereken durumlarda Belediye İtfaiyesi`ne katkı sağladıklarını söyledi. Müdürlüğündeki 20 aracın Araç Takip Sistemine sahip bulunduğunu, böylelikle yangın mahalline kısa sürede ve kolayca ulaştıklarına dikkat çeken Yörük, itfaiye personelinin gerek müdürlük bünyesinde; gerekse çevre illerde düzenlenen temel ilkyardım, stresle başedebilme, ileri sürüş teknikleri gibi çok sayıda eğitime katıldığını da ifade etti. Vehbi Yörük, hedefleri arasında, Balıkesir`in Yangın Risk Haritası`nı çıkarma, Gönüllü İtfaiyeciliği yaygınlaştırma ve yeni İtfaiye Noktaları oluşturmanın yer aldığını da kaydederek, bu hedefleri gerçekleştireceklerine inandıklarını söyledi. 2012 yılında; 1028 yangına ve 80 trafik kazasına müdahale edildiğini ve 2 sualtı arama kurtarma faaliyeti gerçekleştirildiğini belirten Yörük, İl genelinde 51 itfaiye aracı, 152 araç ve 365 personel bulunduğunu söyledi. Vehbi Yörük, Balıkesir`in büyükşehir olmasıyla itfaiyenin hizmet alanının il sınırlarına dek büyüyeceğini ve kendi asli görevlerini ve faaliyetlerini daha rahat gerçekleştirebileceğine inandığını da belirtti.
Daha sonra kürsüye gelen Bursa Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanı Orhan Doğan da, Bursa Büyükşehir Belediyesi İtfaiyesi`nin faaliyetleri hakkında bilgiler verdi ve itfaiyecilik mesleğindeki deneyimlerini katılımcılarla paylaştı. Büyükşehir olan illerde, itfaiye hizmetlerinin ilin tamamında büyükşehir belediyelerince verileceğini kaydeden Doğan, büyükşehir belediyelerinin bu hizmeti aksatmadan yerine getirebilmesi için ihtiyaç duyulan noktalarda yeni itfaiye birimleri oluşturabileceklarini belirtti. Kendilerinin, 2 milyon 605 bin kişilik nüfusa sahip bir şehre hizmet verdiklerine dikkat çeken Orhan Doğan, tek bir itfaiye merkezi ile büyük şehirlere hizmet vermenin mümkün olmadığını, bunun; ancak şehrin farklı noktalarında oluşturulan çok sayıda istasyonla başarılabileceğini söyledi. Bursa Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı bünyesinde, Müdahale, Yangın Önlem ve Afet Koordinasyon Merkezi olmak üzere üç ayrı şube müdürlüğün bulunduğunu belirten Doğan, Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Dairesi Başkanlığı olarak 17 istasyonda 56 modern araçla ve 272 personelimizle hizmet vermekte olduklarını belirtti. Özellikle son 3 yılda itfaiyenin önemli hizmetlere imza attığını kaydeden Doğan, Küçük Sanayi, Mudanya ve Kestel binalarının hizmete açıldığını, toplu araç alımıyla 12 yeni aracın filoya dahil olduğunu, 14 teknik personelin hizmete başladığını, itfaiye araçlarının girmekte zorlandığı 22 dar ve bayır sokağa ve merkeze uzakta bulunan 16 köye yangın dolabı kurularak Türkiye’de bir ilke imza atıldığına dikkati çekti. 756 olan yangın hidrant (yangın musluğu) sayısının da 1638 çıkarıldığını ifade etti. Doğan, Kirazlı’da gönüllü itfaiye teşkilatı kurulduğunu da dile getirerek, “Çalışmalarımız neticesinde toplam 102 gönüllü itfaiyeci 79 saatlik gönüllü itfaiyecilik eğitimi alıp sertifikalandırıldı. 21 kişilik cankurtaran ekibi kuruldu. 2 botla sahilde yaz sezonu boyunca kurtarma olaylarına karşı hizmet veriyoruz. 2011 yılında 38 bin 485 kişiye temel yangın eğitimi verildi. Kentimizde yoğun göç sebebiyle nüfusun ve buna bağlı olarak da bina ve işyeri sayılarının sürekli artmasına rağmen yangın sayılarında azalma yaşandı. Bunun temelinde de planlı, programlı ve disiplinli çalışmamız yatıyor” şeklinde konuştu. Orhan Doğan, itfaiye teşkilatının yenilenmesi ve güçlenmesinde belediye başkanlarının desteğinin önemli olduğunu vurguladı ve Balıkesir Belediyesi`nin itfaiyecilik konusunda ve özellikle de itfaiye eğitim alanı konusunda yapmış olduğu hamleleri takdirle ve beğeni ile karşıladığını söyledi. Konuşmasının son bölümünde, itfaiyecilierden gelen soruları cevaplandıran konuk daire başkanı, mesleki dayanışma konusunda Balıkesir İtfaiyesi ile her zaman bilgi ve deneyim paylaşımına hazır olduklarını ifade etti.
Toplantının son bölümüne katılan Belediye Başkanı İsmail Ok da, toplantı sonunda kürsüye gelerek, Balıkesir`in, 2014 yerel seçimlerinden sonra büyükşehir statüsüne kavuşacağını belirterek, düzenlenen toplantının bu konuda oluşan sorulara açıklık getirmesi bakımından önemli olduğunu söyledi. Başkan Ok, verdiği yararlı ve aydınlatıcı bilgiler dolayısıyla konuk daire başkanı Orhan Doğan`a teşekkür ederek, kendisine bir buket çiçek ile Balıkesir Saat Kulesi maketi armağan etti.
Toplantıdan sonra tüm itfaiyeciler, birlikte öğle yemeği yedi. Daha sonra Balıkesir İtfaiyesi`nin Savaştepe yolu üzerinde bulunan eğitim alanını gezerek incelemelerde bulundu. Buradan Çamlık Atatepe Grup Amirliği`ne giden konuk itfaiyeciler, gezi sırasında karşılıklı görüş alışverişinde bulundu ve incelemeler sırasında elde ettikleri bilgi ve birikimlerin kendileri için çok değerli olduğunu ifade etti